Perfect Storm Loft Renovation / Killing Matt Woods

first_img Projects CopyLoft, Renovation•Camperdown, Australia CopyAbout this officeKilling Matt WoodsOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingLoftRefurbishmentRenovationCamperdownAustraliaPublished on April 07, 2019Cite: “Perfect Storm Loft Renovation / Killing Matt Woods” 07 Apr 2019. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassHanging LampsVibiaHanging Lamp – VOLConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausPorcelain StonewareCosentinoSurfaces – Dekton® Chromica CollectionBricksFeldhaus KlinkerThin Bricks – ClassicGlassDip-TechDigital Ceramic Printing for Interior DesignWoodStructureCraftEngineering – FootbridgesAluminium CompositesCymat Technologies Ltd.Bundang Doosan Tower – Alusion™ Stabilized Aluminum FoamTable LampsRoss GardamDesk Lamp – OraMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Perfect Storm Loft Renovation / Killing Matt WoodsSave this projectSavePerfect Storm Loft Renovation / Killing Matt Woods Loft ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/914384/perfect-storm-loft-renovation-killing-matt-woods Clipboard 2019 Save this picture!© Kat Lu+ 16Curated by Paula Pintos Share ArchDaily “COPY” Architects: Killing Matt Woods Area Area of this architecture projectcenter_img “COPY” Australia Photographs Manufacturers: Fogia, Jardan, Porters Paints, Volker Haug, Concrete Bespoke, Jonathan West, XbondEngineering:Green Anvil CoConsultants:Green Anvil CoCollaborators:Green Anvil CoCity:CamperdownCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Kat LuRecommended ProductsDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82WoodLunawoodThermowood FacadesDoorsSaliceSliding Door System – Slider S20WoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeText description provided by the architects. The project brief called for the re-design of an inner city warehouse conversion in Camperdown, for a couple seeking a minimalist lifestyle with an interior to match. The clients, who work in design-related disciplines, sought to shed their home of unimportant accumulation and create a space free of clutter and visual pollution. Conceived of as a “concrete bunker”, the shell of the apartment has been informed by the designer’s penchant for Brutalist architecture. The principal intent was the creation of a pared back, geometric interior and a celebration of the neighborhood’s industrial heritage.Save this picture!© Kat LuThe west-facing open plan apartment features a custom kitchen and a mezzanine bedroom, which overlooks the living room space and a small terrace. The loft is flooded with light from a full height, glazed wall, counterbalancing the interior mood, which is intentionally dark and brooding. All interior elements have been created as “raw and extruded concrete monoliths”, as seen in the fluted kitchen joinery, curved ceiling forms, and the cement-rendered bathroom. A homely “mid-century” touch has been introduced in the form of film-faced plywood and American Oak joinery, brass accents, and statement lighting. The furniture selection features geometric forms and a muted palette, underscoring the overall concept. Save this picture!© Kat LuSave this picture!Lower Floor PlanSave this picture!© Kat LuThis interior eschews the cliched “industrial” warehouse aesthetic and ubiquitous “Sydney” design approach (read: natural/seaside/light, bright and airy), offering a fresh, yet site-specific take on the warehouse conversion category. Great lengths were taken to synthesize client direction and the specificity of the brief with a bold design approach. As a result, de-materialization is at the core of the concept, and all elements have been reduced to their bare essentials, resulting in a utilitarian, cave-like sanctuary that is also intimate, light-filled and homely.Save this picture!© Kat LuEach design decision has been rooted in a practice of sustainability, resulting in a materials palette that is environmentally responsible (eg VOC-free finishes, strict use of FSC timbers, reduced use of chrome and cement) paired with a construction process that was streamlined to minimize waste. Given the project context of a residential warehouse conversion, it would have been natural to emulate any of the well-articulated examples in the genre. However, the designer has chosen to ignore the whims of a trend, opting for a unique approach that perfectly underscores the clients’ vision.Save this picture!© Kat LuDesign innovation is evident in the skillful reduction of the functional components into simple geometric forms that are evocative. In addition, although the brief was a concrete box – remarkably very little cement has been used in its creation. The “solid” concrete elements are Glass Reinforced Cement (GRC) – which has far less weight and cement than traditional concrete techniques – and the “concrete finish”, has been achieved with a French Wash Porter’s Paint. This interior offers a probing look at the level of creativity and execution that can be achieved within a particularly restrained and pragmatic design approach.Save this picture!© Kat LuProject gallerySee allShow lessMemorial To Victims Of Violence / Gaeta-Springall ArquitectosSelected ProjectsAnne Taylor on How Design Education Can Transform Our SchoolsArticlesProject locationAddress:Camperdown NSW 2050, AustraliaLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Photographs:  Kat Lu Manufacturers Brands with products used in this architecture project Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/914384/perfect-storm-loft-renovation-killing-matt-woods Clipboard Perfect Storm Loft Renovation / Killing Matt Woods Area:  73 m² Year Completion year of this architecture project last_img read more